Hetmann

rbeiderpartiet - ideologi eller allergi? Eller er det sunn fornuft?

Vi er i gang med valgkamp foran kommunevalget til høsten. Da får vi igjen bruke stemmeretten vår til å vise hvem vi vil skal styre kommunen vår.

I etterkant av Arbeiderpartiets landsmøte har høyresiden forsøkt å formidle at arbeiderpartiet vil avvikle og legge ned alle private helseaktører. Her i Moss forsøker høyresiden samtidig å skape et inntrykk av at vi er imot alle private barnehager. Begge deler er feil.

Arbeiderpartiet er imot at våre skattepenger ment til felles velferd skaper stort utbytte for de private. Dette går flere steder på bekostning av de ansattes lønns- og arbeidsvilkår og kanskje også kvaliteten på tjenesten. I helsetjenesten har det både under våre tidligere regjeringer og de siste årene med blå regjering blitt ett klart skille mellom private og offentlige tilbydere av helsetjenester. Finansieringen nærmest “stykkpriser” hvilke operasjoner eller behandlinger som gir mest penger i kassa, dette gjelder både de private og de offentlige. Men de private kan da velge hvilke operasjoner de ønsker å tilby og slik sett skreddersy tilbudet etter lønnsomhet. De offentlige helsetjenestene må da behandle det som måtte være igjen: De mer komplekse tilstandene, øyeblikkelig hjelp og de rimeligere prisede behandlingene.

Sunn fornuft: det er ikke vanskelig å tenke seg at de private har kortere ventetid på “sitt tilbud” og samtidig scorer høyt på brukertilfredshet? Og at dette skaper overkapasitet på noen typer behandling?

Sunn fornuft: det er ikke vanskelig å tenke seg at disse private tilbudene er så attraktive at det tapper det offentligehelsevesenet for helsepersonell?

Sunn fornuft: Dette kan gjøres bedre ved at man vurderer hva som er behovet i de enkelte områdene og styrer etablering og tilbud utfra det!

Lokalt har omtrent den samme debatten vært gjeldende for barnehager. Arbeiderpartiet er opptatt av et mangfoldig tilbud av barnehager. De private har vært med på å sikre at vi i dag har full barnehagedekning, de private er verdifulle. Men for oss gjelder det samme her som i helsesektoren. Eiere som driver barnehage for profitt ønsker vi ikke, vi ønsker at hver krone skal gå til et kvalitativt godt tilbud til barna våre.

Arbeiderpartiet beskyldes for allergi mot private barnehager med bakgrunn i den siste saken vi har hatt i Moss om behov for en ny barnehage i søndre del av kommunen. Det er vedtattet forprosjekt for bygging av ny barnehage på Halmstad. I denne kommunedelen er det fra før en mindre kommunalbarnehage og 3 private barnehager. Denne gang mener vi behovet for en kommunal barnehage er dokumentert av kommunedirektøren i opplysningene i saken, hvor den kommunale som i dag er der blir en del av den nye barnehagen.

Hvorfor? De kommunale barnehagene har vedtekter om opptak som favner bredere enn de private barnehagene. Prioriteringene av hvem som behov for nærmiljøbarnehage er ulike hos de private og i det offentlige. Her kan det være at den kommunale barnehagen kan og bør prioritere alenemor uten bil til den lokale barnehagen fremfor buss til et tilbud lengre unna. I noen av de private barnehagene er det barn fra nærliggende kommuner, som i utgangspunktet ikke har rett til plass. Som kommune har vi ikke anledning til å pålegge de private inntakskriterier utover lovpålagt plikt til å ta imot barn med nedsatt funksjonsevne og barn som har tiltak i regi av barneverntjenesten.

Det er kommunen som har ansvar for å oppfylle retten til plass i barnehage. Det vil være ansvarlig og klokt å ha en blanding av kommunale og private barnehager i alle kommunedeler der det er mer enn en barnehage. Slik vil i større grad kunne ivareta vår plikt som kommune.

På Halmstad vil i tillegg en kommunal barnehage på den foreslåtte tomten kunne bli en del av en helhetlig oppgradering av hele området rundt skolen. Det blir spennende å se hvordan forprosjektet gir svar på hvordan dette kan gjøres.

Sunn fornuft: Denne gang er det en kommunal barnehage som er det riktige tiltaket for nærmiljøet.

Fra regjeringen kommer det retningslinjer for hvordan de private fremover må regnskapsføre driften. Dette vil gi synlighet av hvordan de offentlige tilskuddene brukes og gi en trygghet for at våre skattekroner brukes på kvalitet for barna.

Lokalt ønsker arbeiderpartiet at man også i barnehagen styrer markedet noe, gjennom dialog med de private slik at det ikke blir overkapasitet i ett område og underkapasitet i et annet. Som eksempel fra Jeløya har man i enkelte år måttet redusere tilbudet ved noen barnehager pga overkapasitet i området. Dette kan gi utforinger ift kvaliteten på driften da de mindre barnehager for eksempel har færre personal, men med de samme åpningstidene og vil ha færre personal tilgjengelig til samme tid i åpningstiden.

Arbeiderpartiet vil mye heller enn å snakke om allergi mot de private, snakke om kvaliteten i barnehagen. Vi vil at de kommunale barnehagene skal holde god kvalitet. Om de ansatte ønsker å utvikle “profilbarnehager” som musikk, ernæring eller friluftsbarnehage skal vi legge til rette for det.Det skal være tid og mulighet til kvalitetsutvikling og tid til den viktige leken og læringen!

Arbeiderpartiet mener sunn fornuft tilsier at våre skattepenger, både innenfor helse og barnehage skal kunne styres inn på tilbud som gir oss forutsigbarhet og trygghet for tjenestene.