Bilde

Psykisk helse for unge Mossinger

Det er dessverre blitt slik at psykiske lidelser er en av de største helseplagene ungdommene i Moss sliter med.

Frykten for ikke å passe inn i de sosiale normene er sterk. Sosiale medier er en bidragsyter til stress og utenforskap.

Jeg skal ikke gå i dybden på hverken symptomer eller behandling. Det har jeg ikke kompetanse til, men jeg er veldig bekymret over utviklingen blant våre unge mossinger, og hvordan vi som samfunn hittil har evnet å møte de unges utfordringer.

Stadig flere av våre unge kjenner økt press fra samfunn og sine jevngamle. For å lykkes, bli oppfattet som vellykket, MÅ man ha mange «likes» på sosiale medier, være kul med de riktige klærne, tilhøre de riktige gruppene, prestere og strebe etter «5 minutters fame».

Siste kjente tall viser at ca. 9% av guttene på ungdomsskolen hadde et høyt nivå av psykiske helseplager. På videregående skole er tilsvarende tall på 12%

Blant jentene er tallene skremmende, 25% på ungdomsskolen og 29% på videregående skole.

Tallene viser helt klart at tilbud og tiltak for å bedre de unges situasjon må økes, og forbedres kraftig.

Moss Arbeiderparti vil sette søkelys på psykisk helse de neste 4 årene.

Blant tiltakene vi vil arbeide for er innføring av Mossehjelpa, etter modell av Fredrikstadhjelpa som er innført i Fredrikstad med gode resultater.

Mosse hjelpa skal være et tilbud for ungdom fra 16 år.

Et tilbud som ungdom kan benytte uten å måtte oppsøke lege eller «blottlegge seg» overfor lærere, foresatte eller venner.

Det viktigste med dette tilbudet er at ungdommen selv tar kontakt når han/hun ønsker hjelp. Man trenger ikke henvisning fra lege eller foresatte. De unge får tilbud om kurs som gir en god innsikt i mentale utfordringer, og forslag til ganske enkle tiltak den enkelte kan gjøre selv.

Videre får man tilbud om «en til en» samtaler, gruppesamtaler og individuell oppfølging, for kartlegging av utfordringer, og finne løsninger som kan hjelpe.

Moss Arbeiderparti vil bygge videre på de erfaringene som er gjort i Fredrikstad og utvikle tilbudet videre slik at våre ungdommer får hjelp i tide og får det bedre med seg selv.

Samfunnet kan simpelt hen ikke tillate til at stadig flere av våre unge havner i utenforskap, uten utdanning, jobb og sosial tilhørighet.

Moss Arbeiderparti kommer til å fremme forslag om innføring av Mossehjelpa i neste periode i kommunestyret og vi håper på bred tilslutning fra de andre partiene slik at tiltaket kan bli etablert.