Bilder

Eldreomsorgen i Moss

Det var med undring jeg leste Anne Bramo´s innlegg i Moss Avis 16. mai, om eldreomsorgen i Moss.

Bakgrunnen var et forslag fra opposisjonen i 2018, om å starte et «skisseprosjekt» for 75 nye sykehjemsplasser. Det vises også til at forslaget var basert på perspektivmeldinger og kunnskapsbaserte prognoser utarbeidet av SSB og Helse- og omsorgsmyndighetene. Forslaget ble ikke vedtatt.

På den tiden avsluttet jeg arbeidet med en Boligsosial plan for den nye Moss kommune og jeg kjenner godt til både aktuell statistikk, prognoser og kunnskapsgrunnlag for iverksetting av boformer for eldre med tjenestebehov. Jeg kjenner ikke igjen den påståtte basis, som det her vises til, som kunnskapsgrunnlag for det omtalte «skisseprosjektet». En kan ikke sykehjemsutbygge eller skisseprosjektere seg ut av problemer i eldreomsorgen

Sykehjemsplass er en boform, av flere, i framtidens eldreomsorg. En av de viktigste problemene er imidlertid?mangelen på kvalifisert personell, sist slått fast i den nylige - NOU 2023: 4 Tid for handling — Personellet i en bærekraftig helse- og omsorgstjeneste. – som ble utarbeidet av den sittende regjering.

Dette problemet nevnes ikke i Anne Bramo´s innlegg, langt mindre hvordan det kan løses. Her kreves bl.a. økt grunnbemanning, økt kompetanse, bedre oppgavefordeling og, i tillegg, en balansert utbygging mellom sykehjem og andre tilrettelagte boformer for eldre og andre, som krever en tilrettelagt boform. Det er en selvfølge at de som har størst behov skal prioriteres med nødvendig utbygging av nye sykehjemsplasser. Det er imidlertid viktig at eldre skal kunne bo i egen bolig, så lenge de kan. Dette underbygges også av brukerundersøkelser blant eldre.

Arbeiderpartiet?vil levere på en helhetlig og bærekraftig eldreomsorg. Dette kan realiseres med Arbeiderpartiet og Hanne Tollerud ved rattet.

Høyre´s privatisering av eldreomsorgen og en effektivisering av kommunal sektor, vil derimot være en trussel mot å kunne skape en god eldreomsorg for alle.